понедељак, 5. септембар 2016.

Kiselost u nasem organizmu!!!




Veoma je vazno da nam organizam ne bude previse kiseo jer to umanjuje sposobnost apsorbcije vitamina, minerala i drugih hranjivih materija, umanjuje proizvodnju energije u celijama i sposobnost regeneracije oštecenih celija, umanjuje sposobnost prociscavanja organizma, sto sve zajedno dovodi do pogorsanja opsteg zdravstvenog stanja, kao i povecane produkcije celija tumora
Zato moramo bas paziti sta unosimo u organizmu, da bi imali neutralni nivo kiselosti ili baznu.

Naucno je potvrdjeno da su telesne tecnosti kod zdravih ljudi na visem pH nivou (bazne), dok je kiselost organizma kod bolesnih ljudi veca, sto znaci da im je pH nivo krvi i urina nizi. Zdrava jutarnja mokraca i pljuvacka treba da budu neutralne i iznose pH 7,0 a krv od 7,3 do 7,4 (blago alkalna). Sve vrednosti ispod toga nisu optimalne i signaliziraju na kiselost metabolizma.

Kiselost organizam je razlicna kod svakog ponaosobno iako mozda se slicno ili iste hrane.Simptome, kiselosti u organizmu prouzroceni su bolovi u zglobovima i mišicima, hronicni umor, zatvor stolice ili proliv, jak i neprijatan miris mokrace, depresija, nervoza, slaba koncentracija i memorija, ceste gljivicne i bakterijske infekcije, alergijske reakcije, akne, opadanje kose.

Neke namirnice smanjuju pH vrednost u nasim organizmima dok je neke povecavaju, pa se vec bezbroj puta potvrdjuje cinjenica da nije sve jedno cime se hranimo. Povisen nivo stresa, takodje remeti pH ravnotezu u telu. A kako se priroda brine o svemu, tako se pobrinula da nam pruzi zastitu i od preterane kiselosti. Tu funkciju dodelila je plucima i bubrezima. Pluca zapravo imaju primarnu ulogu u eliminaciji kiselina iz našeg tela. To bi na dalje bila prica o kiseoniku. Bubrezi nam zatim pruzaju sekundarnu zaštitu, eliminirajuci kiseline u urinu, ali je taj proces mnogo sporiji nego sto to cine pluca.


Za optimalnu kiselost organizma vazno je brinuti o zdravlju pluca, pravilno i duboko disati, paziti na bubrege i naravno kao i uvek - voditi računa o ishrani.
Da bi ovladali pravilnim tehnikama disanja nema nista bolje od joge,pomaze u regulaciji mnogih funkcija u organizmu. Cini da kiseonik bolje dopire do svih delova tela a to doprinosi i pH ravnotezi.



Svaka namirnica kroz proces varenja menja stanje kiselosti organizma jer se na razlicit nacin, (uz pomoc razlicitih enzima), sagoreva u organizmu sto izaziva kiselu ili baznu reakciju. Na taj nacin neke namirnice cine da se u nasem organizmu stvori kisela ili bazna sredina a one same pri tom mogu imati sasvim drugaciju ili cak potpuno suprotnu kiselost na pH skali. 

Skolski primer za to je limun,koji sam po sebi spada u vrlo kisele namirnice, sa niskom pH vrednosću, ali prolaskom kroz nase organe za varenje podize pH nivo organizma i cini ga vise baznim. Mozda zvuci cudno, ali je istinito. Do sada je izucen veliki broj namirnica, pa su u zavisnosti od toga kakav uticaj imaju na kiselost organizama podeljene na kisele i bazne namirnice, gde se taj opis ne odnosi na njih same, vec na reakciju koju izazivaju u organizmu.


Da bi se uspostavila idealna kiselost organizma, a rekli smo da bi zdrav organizam trebao biti pH blago alkalan, nasa svakodnevna ishrana bi trebala da sadrzi od 60-80% hrane koja utice na stvaranje bazne sredine u telu i od 40-20% hrane koja utice na stvaranje kisele sredine.

Ukratko govoreci, dobra vecina voca i povrca spadaju u bazne namirnice, dok meso, jaja i veliki procenat mlecnih proizvoda spadaju u kisele namirnice, jer izazivaju kiselu reakciju

Znaci da moramo paziti na zdravlje i preko usta i preko uma...sretno...


Нема коментара:

Постави коментар