среда, 08. април 2015.

Велики Четворток

                                    Велики Четворток

Со Велики Четворток започнува чествувањето на Велигденските празници.

Во нашето православие-христијански обичај, е рано наутро пред изгрејсонце домакинките да станат рано да ги бојосаат јајцата во Црвена боја.

Црквата на овој ден споменува за светото миење на нозете, тајната вечера и предавањето на Синот Божји.

Црвените јајца во христијанството се симбол на воскресението Христово и на самиот празник Велигден. Формата го претставува гробот на Христос, како што од јајцето излегува живот кога ќе се испили, така од гробот излегол Исус Христос.

Црвената боја е боја на победата, односно победата на Исхус Хриистос,  неговото воскресение.

Воедно преставува и крвата на Исус која била пролеана на неговото разапнување, за спасение на човековите души...па, симболиката на црвеното јајце е голема.

Велат дека овој обичај е могу стар бидејки го започува Марија Магдалена, Црквата го признава уште првиот век по Христа, Првите Христијани  современици..почнуваат уште тогаш да ги вапцуваат јајцата и да ги подаруваат на Велигден.

Секогаш е со Поздрав Христос Воскресе а,  се отпоздравува...Ваистину Воскресе...

Пред празникот  Пасха , во  четвртокот , Христос  со  своте  ученици се вратил Во Ерусалим  кај што бил  на Велики Четврток- Нивната Тајна вечера. Исус тука вели во молитвата:  „Земете јадете ; ова е  моето тело" и „Пијете од виното бидејки тоа е мојата крв„

 

Вечерта, според сопствниот пример како треба да бидат едни за друго и да си помагаат.  Неговата заповед била...Љубете се едн со други, како Јас ве љубам вас , веке отворено почнал да им зборува дека после вечерата ке биде предаден од еден од нив. 

Се им кажал дека знае како и што ке се случи и колку ке страда , само да за да ги спаси нивните души.

Вечерта биле како стадо овчари без водич...По предавањето на Јуда...Исус..веке на Велики Петок почнуваат страданијата Исусови.

Зато Петокот воопшто не се работи, сте тагуваат и плачат...за него.

Нема коментара:

Постави коментар