уторак, 05. јул 2016.

Чакрите со кристалите

1, дел.првата чакра
Од секогаш ме интересирала источњачакта култура и секогаш нешто чепкав односно претражував колку можев, но искрено да ви кажам, никогаш не  сум била разбрана од другите, од причина кога порано ке споменевме Буда, повекето не знаеа ни кој е ни што...и ај девојче не се знаесувај имаме ние своја вера, религија немој да забегуваш не да,ј боже во некоја секта..
Не се лутам,  бидејки кога не знаеш тогаш имаш страв и зборуваш онака напамет,,
Само да појаснам за Чакрите, тие се енргетски центри во нашето тело, секоај од ниц има посебно значење и деаанијево нашиот живот,
Доколу некоја од нив е е блокирана , не функционира ко што треба тоа се одразува на различни начини, нормално здраствено ...па се понатака.
Првата чакра во нашето тело Muladhara (sanskrt: mula i adhara), која всашност значи корен и основа на целиот енегетски систем на нашето тело, во неа се превзема и преаботува цела енергија, циркулација од земата и природата.
Како што се гледа на фотографијата е сместена во долниот дел на кичмата, инаку е со енергија на црвена боја, нејзиниот елемент е земајта па затоа и преставува стабилност.Делува на надбубрежната жлезда лачи кортизон и адреналин.
Влиае на отпорноста на стрес и  и осетливоста на алергииите..
.Црвентаа боја преставува сила животна енергија снага и страст, елемент е земјата a, планета е Меркур..

Позитивни духовни аспекти се : животната енергија, волјата снагата, издржливоста, поврзаноста со земајта , исконската доверба и истрајност .
Негативните духовни акспекти се...Егоизмот, тромоста, егзестенцијалниот страв.
А да не должам многу само да кажам дека телесни проблеми можа да ви појават бубрези црева..поради дисбаланс или блокада на истата на коските, кичмата вените, проблеми со крвниот притсок,
Душени пореметувања можат да  се појави депресија, недоволно самодоверба, страв...
за да ја подигнеме вибрацијата на оваа чакра е убаво  да се поврземе со природата  земајта да одиме боси,, играјте со децата скокајте, применувајта ја  јога, мирисајте цвекиња внесете повеќе црвена  боја за да ја потикнете и неа и енеријата.
црниот турмалин

рубинот,
корал

Кристали со кој можеме да ја потикнеме и засилиме енергијата основата  на оваа чакра се црниот обсидијан ,црниот оникс.црниот турмалин, хелиотропот, јасписот-леопардова кожа, црвениот калцит и корал, рубинот, гранатот, хематитот, димен или чаден кварц ,горскиот кристал/


Нема коментара:

Постави коментар