четвртак, 14. јул 2016.

2-Та чакра-кристали

Втората чакра е (пол) посебно првата чакра се наога околу половите органи и е поврзана со првата чакра.Нјезината примарна улога е да го оживува телото преку сексуални вежби,меѓу кои и тантричката јога и вежбите. Овој процес и овозмозжува вибрирачка енергија на сексуалниот кристал (внатрешен)да го вклучи телото, посебно првата чакра.

Свадистана или адистана се наоѓа во карчилниот појас и соодветсвува на тестисите и јајчниците кој лачат различни полови хормони вклучени во репродуктивниот цилклус. За Свадистана се смета исто така дека е поврзана , поопшто , со генитоуринарниот систем и бубрезите.Свадистаната е прикажана како цвет со шест ливчиња и одговара на портокаловата боја. Главните точки на интерес на Свандистаната се врските, насилството, зависностите, основните емоционални потреби и задоволството. Физички, Свадистаната управува со репродукцијата, психички со креативноста, емоционално со радоста и духовно со ентузијазмот.

Ендокрина жлезда-Гонада
 Елемент- Вода
Физички симтопи на ослабеност на неа е проблеми со бубрезите, бешиката..јајниците,фригидноста, имптенцијат болки во циклусот за исклучво нарушување на оваа чакра.
Блокираната енергија на оваа чакра духовнат произведува анксиозност бес, фрустрации кои доведуваат до физички заболувања.
Портокаловата боја е бојата на втората чакра, сакралната чакра, жолтата на третата или соларната чакра. Ако се направи истражување зошто портокаловата боја, еве, историчарот ја прогласи за споредна боја, (секако, бидејќи е непопуларна во западниот свет) и ако се надоврземе со симболиката на тркалото на дармата (Дармачакра во будизмот), можеме да дојдеме до констатација дека на западниот човек (и на западната култура) можеби му/ù недостасува баш таа област од себството или баш таа философија на Буда.
Се стимулира со крисатли со портокалова боја а тоа се Karneol (karnelian) sunčev kamen,


 goldston, aventurin

breskva,
narandžasti kalcit,


Горски кристал, Привлкеува изобили богаство а треба да стои најодалеченат стран од станот и тоа левата..

Горскиот кристал е безбоен камен. Основни карактеристики се: Појачувач, рефлектор, приемник.Горскиот Кристал е задолжителен за секоја минерална збирка. Тој во себе го содржи целокупниот спектар на бои и одлично го појачува дејството на сите останати кристали во неговата околина. Тој е основен кристал без кој не може да се замисли изведување на кристалотерапијата.
Ја поттикнува спиритуалната пприрода во нас, ја прочистува аурата, ги подобрува менталните и психичките способности и помага во фокусирањето и медитацијата. Терапевтски својства: Единствен Кристал кој може да се употребува во универзални цели. Претставува стабилен резонатор кој во себе ја содржи вродената енергетска вредност на клетката
Па убав ден...пожелувам, срекно...;)

Нема коментара:

Постави коментар