субота, 30. јул 2016.

Трета чакра-Манипура
Боја: Жолта
Мантра: РАМ
Елемент: Оган
Број на ливчиња: десет
Кристали: Килибар, жолт турмалин, цитрин и топаз
Место: Соларен плексус


Tретата чакра е лоцирана на пределот од градниот кош, до папокот. Органите поврзани со неа ги вклучуваат стомакот, градниот кош, црниот дроб, ‘рбетот, слезенката и бубрезите.
Третата чакра е всашност поврзана  со човекот и неговото здравје, најчесто овој централен дел, е истакнат кај лугето кои сакаат да го одржат своето тело во здрава и кондициона способност, тоа е местото и за духовното излекување.Ако има блокади често пати се појавуват болести како шекерната дијабетот,анорексија,булимија и артритис, нормално поради дисфункција на црниот дроб .

Оваа чакра има жолта боја. Во нашиот човечки енергетски систем, центарот за персонална моќ, и способноста таа да се манифестира во светот, е лоцирана во оваа чакра. Таа е областа која ги дефинира нашaта самопочит и его. 
Делот од карактерот кој се развива за време на пубертетот е зачуван овде. Оној кој искусува нефункционална трета чакра има потешкотии при создавање или одржување на својата „персонална моќ“Оваа интуитивна чакра е местото каде ги примаме инстинктивните чувства кои ни сигнализираат да направиме или да не направиме одредена работа.
 Силна самопочит е потребна за развивање на интуитивни вештини. Третата чакра е местото каде учиме да ги креираме своите граници.
 Проблемите како доверба, страв од одбивање, и својата сликата за себе се дел од нејзе. Ова е центарот за акција, енергија и моќ. 
Твојата трета чакра е твоето внатрешно сонце (светлина), и е крајно поврзана со твојата поврзаност со себе – како се чувствуваш во врска со себе, од каде што доаѓа самодовербата, самопочитта, или сомнежот во себе. Кога е во рамнотежа, се чувствуваме расположени, отворени, способни да го изразиме своето, спремни за нови предизвици.

Кога е надвор од баланс, рефлектира намалена самодоверба, конфузност, грижи за мислењето на другите, чувство дека останатите го контролираат животот на личноста, и аналогно на тоа, депресивност. Поентата на функционалната трета чакра е употребувањето на персоналната моќ како бран од внатрешна и надворешна енергија. Ја дава моќта за создавање, наместо моќта над нешто или некого.

Самите што може да си помогнеме:
Да внесеме енергија во првите три чакри препорачуваат лекарите;
  • да јадеме храна црвена боја, жолта и порокалова
  • На телото потребно му е детоксикација н а нет постојат раазни совети за чаеви и напитоци, но за темелно чистење и баланс најдобар е Тиенсовиот антилипиден чај.
  •  Да не се внесува неприроно, бидејки ја потикнува несигурноста .
  • Да се исфрлат индустриските прозивод, сокови, газирани кои содржат боја, концентрати боја и шеќер.
  • Да се исфрли месото и месните преработени производи.
  • Да се исфрли Тв од дома
  • Само вракање кон природата и природното може да ве врати во нормала.
  • Среќата доага ,сама по себе, ако има баланс и хармонија во човековиот организам, бидејки таа човековата природна состојба.
  • Прво и основно значи комплетна детоксикација на телото
  • Овоштието и зеленчукот мора да се прочистат од пестицидите најубвао органски домашно одгледувано.
 Кристалите со кои може да ја потикнеме и засилиме трета чакра се : Цитринот, жолтиот арагонит, жолтиот калцит, сочевиот камен , тигровото око, жолтиот сафир, горскиот кристал и мн други.
ЦИТРИН
ТИГРОВО ОКО
ГОРСКИ КРИСТАЛ
ТОПАЗ
СОНЧЕВ КАМЕН

Активности: Се прави вежба од јогата која се нарекува поздрав на сонцето, која ги зацврснува мускулите и функцијата на абдоменот .

И по неколку пати на ден нее лошо да ги притискате со палците, дланките а, исто така и стапалата, вдлабнатината н а  стапалта , со тоа ке ги актвирате сите абдоменални регии-органи кои се тамо...

Здрави и живи да сте ми...Намасте

Нема коментара:

Постави коментар